Flower

Breve van Erkentelijkheid 2012

Op donderdag 31 januari 2013 werd tijdens de eerste Statutaire Algemene Vergadering van het Koninklijk Verbond der Gebuurtedekenijen van de stad Gent de Breve van Erkentelijkheid 2012 uitgereikt aan De Heer Nic Balthazar en zijn echtgenote Mevrouw Lieve Blancquaert.

De erkentelijken werden ingeleid door schepen Mevrouw Annelies Storms.
Haar volledige laudatio kan u hieronder lezen.

Dames en heren

Ik wil u van harte danken voor de uitnodiging om vanavond een laudatio te brengen voor Lieve Blancquaert en Nic Balthazar.

Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik heb getwijfeld of ik wel zou komen. Want hoe geloofwaardig is een laudatio die in opdracht, op commando dus, wordt gegeven? Als kersverse schepen werd ik al meteen met gewetenskwesties geconfronteerd. Maar ik had welgeteld 1 seconde nodig om het antwoord te vinden op die vraag. En zie hier het resultaat, ik sta hier voor u vanavond. Bijzonder graag.

Normaal gezien maak ik er een erezaak van om het publiek niet lang te gijzelen met mijn toespraak, maar u zal mij vergeven dat ik vandaag een kleine uitzondering maak. Een laudatio brengen aan twee mensen met zo’n uitgebreid palmares verdient de nodige tijd.

Mevrouw Blancquaert,

Ik wil graag met u beginnen omdat u mij al in de meest intieme omstandigheden heeft ontmoet. Voor mijn 40ste verjaardag kreeg ik een fotoreportage van u cadeau. Mijn man kent mijn smaak. Het resultaat was een prachtige reeks van mezelf met mijn pasgeboren kind, jawel, in mijn bed. Ik heb dus nog maar weinig geheimen voor u. Het was een enorme eer voor mij dat u me wou fotograferen.
Ik vind het namelijk boeiend om te zien hoe u kijkt naar de wereld. Hoe wordt ingezoomd op kleine kantjes van mensen en dat die toch mooi zijn. Uw modellen zijn zichzelf. U slaagt erin om de schoonste essentie van mensen te vatten. Ook wanneer de kijker esthetisch wordt uitgedaagd.
Met uw werk maakt u mensen gevoelig voor onderwerpen waar we niet elke dag bij stilstaan. Brandwonden. Gevangenissen. Aids. Borstkanker. U schuwt de confrontatie niet en dat brengt uw werk voorbij het voorspelbare. Dat maakt de beelden bijzonder interessant.

Dames en heren,

Lieve Blancquaert blijft zichzelf uitdagen.Als journaliste. Door samen met Annemie Struyf een kind te redden uit de grootste ellende van Kenia. Door met 10 mensen met een handicap door Nicaragua te trekken. Ze maakt geen reportages over mensen, maar mét mensen. En ze gaat daar ver in.

Het is dan ook bewonderenswaar

dig dat ze die gave inzet om maatschappelijke thema’s op de kaart te zetten. Vanuit deze bewondering zullen we haar werk op de voet verder volgen.

Mijnheer Balthazar,

Men zegt over grote kunstenaars dat zij de tijdsgeest bijzonder goed kunnen aanvoelen en daarom veel vroeger inzichten verwerven voor de toekomst dan anderen. Met de jeugdroman in 2002, die later tot meer dan 250 theatervoorstellingen en uw bekroonde langspeelfilmdebuut Ben X heeft geleid, heeft u dat aangetoond. De recente schietpartij in de Verenigde Staten maakte de problemen van autistische jongeren weer brandend actueel.Het verhaal blijkt over de tijden heen heel wat mensen te boeien.Intussen werd de tekst ook omgezet in de musical, en de Zweedse en Amerikaanse remake waaraan gewerkt wordt.
Ik vermoed dan ook dat het vanuit dat tijdloos aanvoelen is dat u met eindeloze moed fietst, met treinen rijdt, singfor the climate uit de grond stampt en tot in Doha toe gaat protesteren om de wereld te redden.

Dames en heren

Nic Balthazar heeft er altijd een sport van gemaakt om in 1 leven zoveel mogelijk watertjes te doorzwemmen. Hij acteerde in de jeugdmusicals van Eva Bal op Broadway. Maakte al 25 jaar televisieprogramma’s voor VRT. Schreef teksten en maakt er documentaires, theaterstukken en films van. En toen we dachten dat we alles van Nic wel hadden gezien, kwam de film Tot Altijd.En werd ik opnieuw van mijn stoel geblazen. De film werd intussen al verkocht aan 12 landen en won verschillende prestigieuze prijzen.

Het werk van Nic Balthazar is altijd even overweldigend. Laat ons hopen dat hij aan dit tempo nog een hele tijd kan blijven doorgaan.

Beste Nic,
Beste Lieve,

Jullie werk gaat over het leven zelf. Het zet ons een spiegel voor en laat ons kijken. Dit is het dan. Niet meer, niet minder. Schoon in alle lelijkheid. Jullie halen ons overhoop, doen ons hart opspringen en laten ons schuddebuiken van het lachen. Tegelijkertijd. En we gaan naar huis met een gemoed vol levenslust.

Wie dat kan losmaken in mensen, dames en heren, is een zeer groot artiest.

Dank u wel.

Dank u wel.

Vanavond zeg ik dat twee keer.

Alle foto’s van die avond kan u hier terugvinden

1 Reactie to “Breve van Erkentelijkheid 2012”

  1. januari 11th, 2021 at 22:26

    torrent says:

    Excellent, what a webpage it is! This blog provides useful data to us, keep it up. Clareta Merell Bow

Laat een reactie na