Flower

Dekenij vzw Shoppingcenter Gent Zuid

Contact:

Hera Genbrugge – Woodrow Wilsonplein 4, 9000 Gent
T: 09/234 12 77 – F: 09/234 12 91 – h.genbrugge@devimo.be

Activiteiten:

Bestuur:

Voorzitter: Ellen Penning
Secretaris: Steven Hebbinckhuys
Penningmeester: Hera Genbrugge
Bestuurslid: Amber Cannoot
Bestuurslid: Bart De Vos
Bestuurslid: Michaël Tack
Bestuurslid: Henk Vanvooren

Geschiedenis

Shoppingcenter Zuid weerspiegelt vergane glorie

Als we de stadsgeschiedenis van de 19de eeuw bekijken staan we eigenlijk versteld van het gemak waarmee onze vroege voorvaderen hele volkswijken sloopten om ze simpelweg te vervangen door brede straten met hoge herenhuizen. Vergeleken met dergelijke vastgoedoperaties was het slopen van één huizenblok voor de bouw van het Urbiscompex eigenlijk maar klein bier.

Reeds voor de 12de eeuw werd de Muinkschelde gegraven door een gebied dat tot 1796 toebehoorde aan de Sint-Pietersabdij. De Muinkmeersen zouden er tot een flink stuk in de 19de eeuw drassig en onbebouwd blijven liggen. De aanleg van de spoorverbinding Gent-Mechelen in 1837 veranderde onherroepelijk heel het zuiden van het toenmalige Gent.

Het spoor was niet alleen een stimulans voor de textielindustrie maar ook voor het bebouwen van de gronden rond “den ijzeren weg”. Pas tien jaar later, in 1847, begon men tegenover het eindpunt van de spoorweg met de aanleg van het prestigieuze Graaf van Vlaanderenplein, dat overigens toen heel gewoon “Place de la Station” heette.
Andermaal stimuleerde dit de bouwwoede want hoteliers en koffiehuishouders allerhande waren er als de kippen bij om daar een zaak te openen. Spoorlijn en plein gaven aan de buurt kosmopolitische trekjes.
In de Zuidstationstraat was er zelfs een “Hotel de la ville de Termonde” dat eraan herinnerde dat de eerste treinverbinding tussen Brussel en Antwerpen via Dendermonde passeerde.
In 1850 kwam daar dan ook nog eens het legendarische station bij. Het ronduit schilderachtige gebouw werd bekroond met een reusachtig beeld van een vrouwenlichaam. Dit beeld staat nu in het Zuidpark als “De Maagd van Gent” maar was destijds eerder een “Maagd van België” die het jonge koninkrijk moest verheerlijken. Kort na de bouw van het Zuidstation ging men er in de nabijgelegen volkswijken al vrij drastisch tegenaan.
Treinreizigers wou men liefst niet door de grauwe arbeidersbuurten naar het centrum van de stad sturen. De eerste doorsteek liep via het ook al nieuw aangelegde Jacob Van Arteveldeplein (nu Sint-Annaplein) naar de Vrijdagsmarkt.
In het laatste kwart van de 19de eeuw werd de Vlaanderenstraat aangelegd. En het hield niet op want ten westen van het Zuidstation werd op de nog niet bebouwde gronden naast het spoor een dierentuin aangelegd. Die zou in 1904 al sluiten waarna alweer een nieuwe verkaveling begon. In 1928 vertrok de laatste omnibus van het Gentse Zuidstation naar Zottegem en 2 jaar later werd het stationnetje zelf ook afgebroken.
Het Graaf van Vlaanderenplein behield evenwel zijn status als populaire toegangspoort tot het centrum dankzij de afrit van de autosnelweg. In de tweede helft van de vorige eeuw was het Zuid jarenlang dé uitgangsbuurt van de stad met het Colliseum en de Kuiperskaai als grote publiekstrekkers. Iets oudere Gentenaars denken met veel nostalgie terug aan de tijd van de grote filmpremières in cinema Capitole. Ook de gezellige avonden of matinees in de belendende bioscopen Select en Century zijn vervangen door een namiddagje wandelen en winkelen in Shoppingcenter Gent Zuid dat alleen door zijn grootsheid nog iets weerspiegeld van vergane glorie.

Locatie: