Flower

Dekenij Shopping Arsenaal Gentbrugge

Contact:

Ariane Van Peteghem – Pensstraat 10, 9070 Heusden
09/231 77 36 – ariane.van.peteghem@telenet.be

Activiteiten:

Bestuur:

Ondervoorzitter: J.M. Vanderstraeten
Secretaris: Ariane Van Peteghem
Penningmeester: Martine Van Hoorebeke
Contact Rommelmarkt: Herman Sergeant
Geschiedenis

Gentbrugge Arsenaal viert Sinxenkermis

Dekenij Shopping Arsenaal heeft “op het eerste zicht” 2 troeven die andere dekenijen hen zeer benijden: de bekende watertoren met het totempaalmotief en … “Ons Gantoise”.

De wijk rond het arsenaal is altijd sterk verbonden geweest met de stel- en reparatieplaats van de NMBS. Ooit werkten daar meer dan 1000 mensen en die woonden zo goed als allemaal in de buurt. Het territorium van de dekenij strekt zich uit van de “usine” – zoals de oude Gentbruggenaars de stelplaats van De Lijn nog wel eens noemen – tot aan het viaduct van de E17.

Al rond 1900 was er sprake van “de grote kermis van Gentbrugge” en in de archieven is nog een affiche uit 1905 met de titel “Groote Arsenaalkermis” te vinden.
De geschiedenis van Shopping Arsenaal is evenwel van een meer recent verleden. Na de fusie in 1977 wilde de Gentbrugse gebuurte van de Brusselsesteenweg samen met de Schooldreef niet ten achter blijven. Op 3 februari 1978 werd de dekenij gesticht met als doelstelling het bevorderen van handel en nering op de wijk Arsenaal én het organiseren van sociaal-culturele activiteiten. Deze Arsenaalfeesten “nieuwe stijl” sloten keurig aan bij de aloude Sinksenkermis van Gentbrugge en kregen nog meer naambekendheid door het gelijktijdig lopen Internationaal Jazzfestival.

Eind jaren 80 begon de dekenijwerking te slabakken en waren er zelfs tribulaties met de kerstverlichting. Het jazzfestival verhuisde zijn tentencomplex van onder het E17-viaduct naar de parking van het dienstencentrum en de Brusselsesteenweg mocht niet langer gebruikt worden voor de organisatie van de avondmarkt.
Eind jaren 90 namen een vijftal jonge handelaars dan het initiatief om het tanende dekenijleven nieuw leven in te blazen. Via een overeenkomst met de NMBS kregen zij het “park and ride”-terrein ter beschikking als nieuwe locatie voor de feesttent en bijhorende kermis.

Locatie: