Flower

Dekenij ’t Schaarken Zwijnaarde

Contact:

Johan Van den Broecke – Heerweg Noord 131; 9052 Zwijnaarde
09/222 56 82 – dekenij.schaarken@gmail.com

Activiteiten:

Bestuur:

Ere-Dekenin: Marcella Sonneville
Deken/Voorzitter/Penningmeester: Alfons Van Den Broecke
Secretaris: Johan Van Den Broecke
Bestuurslid: Luc Desnerck
Bestuurslid: Lucienne Haeck
Bestuurslid: Frank Sandrie

Geschiedenis

Schaarken Zwijnaarde blijft feestelijk geslepen

Net als alle dekenijen en feestcomiteiten van de randgemeenten voelde ook dekenij ’t Schaarken van Zwijnaarde zich geroepen om na de fusie in 1977 de eigenheid van de parochie of de wijk extra te benadrukken.
Samen met de Zwijntjeskermis begin juni en de grote kermis van Zwijnaarde in september heeft ’t Schaarken met zijn jaarlijks dekenijprogramma de randgemeente wel degelijk op de feestagenda van Groot Gent gezet.

Dekenij ’t Schaarken is ontstaan uit het in 1920 opgerichte feestcomiteit “den Kattenbergh” die het gebied tussen Tramstraat, Dellafaillelaan en Nederzwijnaarde innam. Daartussen ligt Heerweg Noord, de eigenlijke hoofdstraat van de huidige dekenij, met als voornaamste ingrediënt de schaar op de voorgevel van de woonst met huisnummer 150, het symbool van de vereniging.
Na de Tweede Wereldoorlog was het Oscar Sonneville, oud-schepen van Zwijnaarde en de oom van de huidige dekenin, die het volkse wijkfeest nieuw leven inblies. Oudere bewoners vertellen nog graag dat het toen met de dekenijfeesten “steeds vollen bak” was en sommigen herinneren zich nog de optredens van volkszangeres en Minardactrice Hélène Maréchal als één van de vele hoogtepunten.

De in 1978 heropgerichte dekenij strekt zich nu uit van Heerweg Noord tot aan de Nieuwe Scheldestraat met daartussen de Schaarkensstraat en de omschrijvingen van het vroegere feestcomité Kattenbergh.

Naast het bekende kasteel zijn de inwoners van ’t Schaarken ook bijzonder trots op een ander monument van “hun wijk” namelijk de rijdende Klokke Roeland.
Dat is een replica op ware grote en een creatie van carrossier Rudy Malfait die de mobiele Klokke maakte ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de opperdekenij. Later maakte Malfait ook nog een kopie van het Groot Kanon en de absolute blikvanger van menig dekenijfeest, de rijdende Belfortdraak.

Locatie: