Flower

Koninklijke Dekenij Rond Punt Center

Contact:

Eric Van Den Bussche – Vlaanderenstraat 110, 9000 Gent
09/225 00 36 – eric.vdbussche@skynet.be

Activiteiten:

Braderij van 12 tot en met 15 juni

Bestuur:

Ere-Baljuw: Jacques Langerock
Deken: Eric Van Den Bussche
Ondervoorzitter: Michel Lageirse
Penningmeester: Luc Daels
Bestuurslid: Jean Balthau
Bestuurslid: Stanny De Smet
Bestuurslid: Benny Fevery

Geschiedenis

Rond Punt is kruising tussen P-route en historische boulevards

Tijdens het interbellum strekte dekenij Rond Punt Center of “Doyenné Rond Point Gand Sud” zich uit van het Zuidpark tot aan het Geraard Duivelsteen. Zelfs alle binnenstraten tussen de Keizer Karelstraat en de Kuiperskaai vielen binnen haar omschrijving. Tijdens de bekende braderie vergeten de kooplustigen dat ze eigenlijk langs stille getuigen van glorieuze boulevards wandelen.

Momenteel horen alleen nog het eerste deel van de Brabantdam en het tweede gedeelte van de Vlaanderenstraat tot de omschrijving van de Koninklijke Dekenij Rond Punt Center.

De oorspronkelijke gebuurtebond werd opgericht in 1919 ter gelegenheid van de heropening van het Zuidstation dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gesloten was. 10 jaar later zou datzelfde Zuidstation bedankt worden voor bewezen diensten en werd het afgebroken. Alleen de naam “Zuidstationstraat” houdt de herinnering levendig.

De Vlaanderenstraat, aangelegd in 1883, was toen al enkele decennia synoniem voor de prestigieuze verbinding van het Zuidstation met het centrum van de stad. Rond de vorige eeuwwisseling was de Vlaanderenstraat dan ook de natuurlijke biotoop van flanerende dames en heren die zich te goed deden aan de vele winkelgeneugten en café- en theaterbezoeken.
De historische boulevard, ooit ontworpen als entree tot de 20ste eeuw, lijkt nu herleid naar zijn meest banale functie: een doorsteek naar het centrum.

In wezen is het die andere bekende winkelboulevard van dekenij Rond Punt, de Brabantdam, iets beter vergaan. Na de invoering van het mobiliteitsplan in 1997 werd de Brabantdam weliswaar de drukke verkeersas die de Kouter met het Sint-Annaplein verbindt maar de meeste handelaars in het eerste gedeelte van de straat hielden keurig stand. In het begin van de 21ste eeuw dook dan weer het fenomeen op van winkelpanden die interim-kantoren werden maar alleen de toekomst kan uitwijzen wat daarvan de gevolgen zijn.

Locatie: