Flower

Dekenij Ledeberg vzw

Contact:

Nick Caufriez – August Van Lokerenstraat 62, 9050 Ledeberg
T: 0479/444 999 – F: 09/231 01 64 – info@ledeberg.be

Link: www.ledeberg.bewww.buffalobabe.bewww.miss-mistergent.be

Activiteiten:

Bestuur:

Ere-Deken: Jaak De Poorter
Ere-Deken: Machar Van Geyt
Deken: Nick Caufriez
Secretaris: Frank Verschelde
Penningmeester: Karlijn Palmans
Public Relations: Laïla Verschelde
Vaandrig: Jean-Luc Callens
Technisch Medewerker: Jean-Paul Henderijckx
Technisch Medewerker: Guy Chalmet
Medewerker: Christof Cauwels
Medewerker: Jos Pattyn
Medewerker: Carine Sommerlinck
Medewerker: Julien Van Acker
Ledebergse Feesten Jogging: Lieven Dendooven
Miss & Mister Gent verkiezing: Dave Ghysels
Buffalo Babe verkiezing: Malaika Vandegehuchte
Mini Miss&Mister Gent verkiezing: Debby Gommeren

Geschiedenis

Ledeberg houdt van cultuur en feesten

Tot het begin van de 19de eeuw was Ledeberg een heerlijkheid van de Sint-Pietersabdij. De 3 sleutels in het wapenschild van de gemeente verwijzen daar nog steeds naar.

Onder de Franse bezetting begin 19de eeuw werd Ledeberg een zelfstandige gemeente. De goedkopere gronden en de gunstige ligging betekenden meteen een industriële expansie zonder voorgaande. In amper 50 jaren werd Ledeberg omzeggens volgebouwd met katoenspinnerijen, constructieateliers, steenbakkerijen, vlasfabrieken en nog voor het einde van de eeuw zelfs een groot scheepsbouwwerf.
Omstreeks 1900 kent de gemeente met 14.400 inwoners haar hoogste bevolkingsdichtheid. De ongeveer 400 jaar oude Ajuinmarkt was voor deze enorme arbeidspopulatie dan ook het gedroomde feest en de ideale gelegenheid om enkele dagen alle zorgen even opzij te zetten. Diezelfde Ajuinmarkt of officiële gemeentekermis raakte in het begin van de 20ste eeuw in een dip en werd kort na de Eerste Wereldoorlog nieuw leven ingeblazen met de organisatie van de Lichtstoet.
Die vindt dan weer zijn oorsprong in de verwelkoming van de Aalsterse ajuinboeren die op de vooravond van de kermis met hun verlichte karren en wagens de Brusselsesteenweg kwamen opgereden.

Feestcomités allerhande zorgden in de loop der jaren altijd wel voor kleinere of zeer lokale initiatieven maar het zou tot in 1995 duren vooraleer enkele gangmakers besloten tot het oprichten van een dekenij. Naast de overbekende en immers dolle carnavalsdagen in het vaak barkoude voorjaar wou de dekenij in het centrum van de deelgemeente ook een gezellig zomerfeest.
Omdat de Sint-Livinusparochie al langer bestaan en ook dekenijfeesten organiseert in de meest authentieke betekenis van het woord, gaf de pluralistische vereniging van meet af aan zijn feestweekend de naam “Ledebergse Feesten”.
Samen met het bekende Ledebergse carnaval en de nog beroemder Ajuinmarktkermis annex Lichtstoet hebben de Ledebergenaars nu jaarlijks 3 ambiancevolle manifestaties om naar uit te kijken.

Locatie: