Flower

Koninklijke Dekenij Sint-Bernadettestraat vzw

Contact:

Charles Wyckaert – Sint-Bernadettestraat 239, 9000 Gent
09/251 26 82 – 0477/391 516 – marina.de.poortere@telenet.be

Activiteiten:

Dekenijfeest van 08 tot en met 12 augustus met rommelmarkt op 09 en 10 augustus

Bestuur:

Ere-Voorzitter: Germain Meert
Deken – Secretaris: Charles Wyckaert
Dekenin – Adjunct Secretaris: Marina De Poortere
Voorzitter: Mario Wyckaert
Ondervoorzitter: Christiaan Vandriessche
Penningmeester: Irène Paauw
Vaandrig: Eric Steyaert
Bestuurslid: Annick Coene
Bestuurslid: Pierre Heyneman
Bestuurslid: Astrid Hooghstoel
Bestuurslid: Franky Meert
Bestuurslid: Bestuurslid: Linda Steyaert

Geschiedenis

Goede buurschappen in dekenij Sint-Bernadettestraat

Zoals voor vele buurten en wijken in Gent was de bevrijding in 1945 aanleiding tot grootse feesten. In de volkse tuinwijk Sint-Bernadette te Sint-Amandsberg was de eerste verjaardag van “Gebuurtebond Sint-Bernadettestraat” en die organiseerde opnieuw een groots wijkfeest dat later evolueerde tot de gekende dekenijfeesten “met de twee stoeten”.

De voormalige gebuurtebond of huidige dekenij werd in 1946 opgericht door Gustaaf Hooghstoel en zijn echtgenote Gusta Bovenaerde. Het ziet er naar uit dat de dekenij bestuurd wordt als een gezellige familiezaak want Astrid Hooghstoel, dochter van de stichter, is de echtgenote van de huidige deken Charles Wyckaert.
“We wonen hier in een typische volkswijk en met meer dan 240 zijn we waarschijnlijk ook de grootste onder de zogenaamde “sociale dekenijen”.
Ons bestuur is volledig gericht op het onderhouden van goede buurschappen en het sociale dienstbetoon. Zo zijn we terecht fier op de organisatie van de hulde van onze 80-plussers, als onderdeel van het dekenijfeest, waarschijnlijk ook een unicum binnen het Gentse dekenijleven.”

Tijdens de dekenijfeesten van Sint-Bernadette worden nog meer tradities in ere gehouden. In de tijd toen de dekenij nog een gebuurtebond was trokken ter gelegenheid van de wijkfeesten al 2 stoeten door de straten. Op zondag hielden de ludieke verklede wijkbewoners hun eigenste stratenparade en op maandag werd het dekenijfeest afgesloten met een feeërieke kaarskensstoet.

Op het hoogtepunt van het verenigingsleven in de jaren 60 duurden de dekenijfeesten in de Sint-Bernadettewijk maar liefst net zo lang als de Gentse Feesten. Één en ander werd teruggeschroefd en de volgorde van de stoeten werd een beetje door elkaar gehaspeld.
Zoals uit huidige feestprogramma’s mag blijken zijn en blijven de dekenijfeesten van Sint-Bernadette in elk geval een aangelegenheid waar buurtbewoners en dekenijleden centraal staan.

Locatie: